Valikko Sulje

Matkantekokyvystä

Sähköauto on tunnetusti polttista parempi lähes kaikessa, mutta pitkän matkan teossa se on auttamatta hitaampi. Kuinka paljon hitaampi, sitä onneksi ajoittain selvitetään.

Ehkä paras matkantekotesti sähköautoille on Teslabjörnin 1000km haaste. Mies ajaa siis moottoritietä pitkin 1000km ja kellottaa suorituksen. Polttiksen referenssiaika on 9h (ilman taukoja) ja tätä kirjoittaessa paras sähkäri, Tesla Model 3 LR (2021) on saavuttanut ajan 9h 20min. Vastaavasti testin toistaiseksi hitaimmalla autolla, Honda e:llä 1000km matka vei huimat 16h!

Björnin kiitettävän testin ongelma näkyy taulukossakin, yksi ihminen voi ajaa vain yhtä autoa kerrallaan. Koska Björn tekee testejä läpi vuoden ja sähköautolla talviajo on aina kesäajoa hitaampaa (lämmitys ja lisääntynyt vastus vaatii enemmän latausta) vertailukelpoisuus on aina vaikeaa. Björnin tulokset löytyvät

https://drive.google.com/drive/folders/1HOwktdiZmm40atGPwymzrxErMi1ZrKPP

Norjan Autoliitto NAF on ansiokkaasti toteuttanut toimintamatka- ja viime aikoina myös lataustestejä sekä kesällä että talvella. Moottori-lehti on uutisoinut näistä testeistä ansiokkaasti:

Maailman suurin sähköautotesti selvitti todelliset toimintamatkat pakkaskelissä

Maailman suurin sähköautotesti: Valtavat erot kahvitauon mittaisella latauksella

Yhdistämällä NAF:n toimintamatka- ja lataustestin tulokset yhteen exceliin saatiin laskennallinen järjestys 1000km matkalle:

Tämä taulukko on hyvin teoreettinen. Jokaisella autolla ajetaan akku tyhjäksi ja juuri sillä hetkellä paikalle sattuu nopein mahdollinen laturi sille autolle. Tosielämässä autoilija saapuu hyvin harvoin 0% varauksella Ionitylle tai V3 superchargerille.

NAF:n testissä ajonopeus vaihtelee myös 60-110 km/h kun Björn paahtaa lähes koko matkan n. 120 km/h. Björnin testi kovemmalla nopeudella suosii aerodynaamisia autoja. NAF:n testissä erot pienenevät selvästi.

Jos matkantekokyky on sinulle tärkeää, toivottavasti näistä taulukoista saa kuitenkin osviittaa millä autoilla matka taittuu kohtuullisessa ajassa ja millä odottelua tulee enemmän. Samalla saa käsitystä ajorytmistä: kuinka pitkä on ensimmäinen stintti ja paljonko todellista toimintamatkaa tulee kerrosaterian aikana.

Hyvä keino autojen matkantekokyvyn vertailuun on myös A Better Routeplanner. Siinä voit tarkastella haluamasi automallin matka- ja latausaikoja valitsemallasi reitillä. Kaikkien simulaatioiden tapaan ABRP:kin on juuri niin hyvä kuin siihen syötetyt parametrit, mutta ei ne tulokset tuntikaupalla heitä.

Jos matka-ajan minimointi on sinulle tärkeää, muutama automalli on siinä oikein hyvä. Alle 50k€ hintaluokasta VW ID.3 77 kWh ja Tesla Model 3 ovat parhaasta päästä. SUV-mallistosta Tesla Model Y on tasainen suorittaja ympäri vuoden ja Kia EV6 sekä Hyundai Ioniq 5 ovat varsin ripeitä kesäolosuhteissa, mutta talvella puuttuva akun esilämmitys lisää matka-aikaa. Onneksi huonoja suorituksia ei tässä ryhmässä ole. Hintahaitarin yläpäässä rahalla saa ja hevosella pääsee, esim BMW iX M50, Mercedes EQS ja Porsche Taycan taittavat kaikki hyvin matkaa.

Jos ajorutiineihisi kuuluu pidemmät vedot, kannattaa ehdottomasti hieman vertailla autoja ennen ostopäätöstä!