Valikko Sulje

Sähköautoilu on iloinen asia

Mediassa sähköautoilusta puhutaan hyvin usein ympäristöasioihin liittyvässä keskustelussa. Ympäristöasiat ovat eittämättä tärkeitä mutta syitä on paljon muitakin. Näitä olemme myös podcastissa halunneet avata.

Sähköautoilun early adopter-markkinassa on ollut havaittavissa neljä tekijää tai ihmisryhmää jotka ovat ennen muita halunneet lähteä kokeilemaan uutta tapaa autoilla.

Teknologian eturintamassa

Ensimmäinen ja luultavasti lukumääräisesti runsain on uudesta teknologiasta kiinnostuneet ihmiset. He, jotka muutoinkin innostuvat jostakin uudesta keksinnöstä joka kuluttajille tulee tarjolle. He olivat myös ensimmäisiä jotka aikanaan ostivat älypuhelimen jne. Sähköautossa uutta on tietysti tapa millä energia tuotetaan, siirretään autoon, varastoidaan ja edelleen sähkömoottorissa muutetaan liike-energiaksi. Sähköauto on tuonut myös muita ominaisuuksia mukanaan kuten etähallinta matkapuhelimella. Monia kiehtoo myös energiankulutuksen minimointi, kuluttaahan sähköauto kilometrillä noin 200 Wh kun polttomoottoriautolla lukema on 3-6 kertaa suurempi.

Voimaa!

Toinen ryhmä on suorituskyvystä ja ajettavuudesta kiinnostuneet. Sähköauto tarjoaa välittömän vasteen voimapolkimelle, saumattoman ja nykimättömän kiihtyvyyden, energian talteenotosta johtuvan vähäisen jarruttamisen tarpeen sekä varsin edullisesti superautoluokan suorituskyvyn, ainakin Suomen nopeusrajoituksilla. Myös bensalenkkari voi innostua sähköautosta.

Ympäristöarvot

Kolmas ryhmä on he joille ympäristöarvot ohjaavat valintoja. Heille ilmastonmuutos ja CO2-päästöt, öljyteollisuuden ympäristövahingot, pakoputkesta tulevat hiilimonoksidi- ja typpipäästöt tai syöpää aiheuttavat hiukkaset ovat ensisijaisia syitä sähköauton valintaan. Moni tästä ryhmästä ei ole aiemmin ollut autoista lainkaan kiinnostunut, mutta nyt on!

Puhdasta matematiikkaa

Neljäs ryhmä on he joilla laskin pysyy kourassa, ja jotka ovat valinneet sähköauton sen vuoksi että se on kustannustehokkaampi tapa toteuttaa heidän liikkumistarpeensa. Tämä ryhmä arvostaa erityisesti sähköauton pientä energiankulutusta, halpoja kilometrejä ja pientä huoltotarvetta.

Kaikki edellä mainitut ovat erinomaisia syitä sähköauton valitsemiseksi. Nyt etenemme kuitenkin sähköistymisessä seuraavaan vaiheeseen, jossa suuret autonostajamassat valitsevat sähköauton itselleen, eikä ehkä minkään erityisen syyn vuoksi. Heillä ei ehkä ole syvällistä kiinnostusta itse sähköautoon, se vain on mukava auto jolla ajella. Tämän ryhmän vuoksi on vielä töitä tehtävänä. Sähköautoilu poikkeaa polttomoottoriautoilusta monin tavoin, ja epävarmuus siitä miten homma toimii saattaa olla monelle vielä jarruna. Toivonkin että mahdollisimman moni sähköautoilija antaa ystävilleen koeajoja, kertoo avoimesti miten sähköauto eroaa polttomoottoriautosta ja vastaa kysymyksiin rehellisesti. Kyllä järkevä ihminen sitten tulee loogiseen johtopäätökseen!

// Janne